Rouwverwerking en stervensbegeleiding

Rouwverwerking

Veel mensen denken dat je een rouwproces door maakt als je een dierbare persoon bent kwijt geraakt. Rouwen is echter veel breder en we maken het vaker door dan we denken. We kunnen ook rouwen om bijv. het verlies van je baan, het beëindigen van je relatie, of misschien wel het verlies van een wens/droom waarvan je weet dat die om welke reden dan ook niet (meer) uitgaat komen. Feit is dat er een gebeurtenis heeft plaats gevonden die een emotionele wond heeft veroorzaakt. Rouwen is het verwerken van een verlies dat we ervaren hebben.

Hoelang een rouwproces duurt is per persoon verschillend. Wel zijn er tijdens een rouwproces verschillende fasen, hoe lang een fase duurt is niet bekend. Er is hier geen tijdslimiet op te plakken. De persoon heeft tijd nodig voor het emotionele helingsproces. Het doel van de massages is om aardend, rustgevend, verwerkend en harmoniserend te zijn. Hoe mee een persoon geaard is, des te sterker is het vermogen om de emotionele gebeurtenis(sen) te verwerken. Ook eventuele gesprekken kunnen hierbij helpen.

Stervensbegeleiding

Hoe verschillend onze levens kunnen verlopen, met allerlei wensen, dromen en onzekerheden er is een ding dat we zeker weten, namelijk dat we allemaal ooit eens het leven achter ons laten.

Veel mensen zijn hier bang voor omdat we niet weten wat het is en hoe het in zijn werk zal gaan. Het enige dat we wel weten is dat het een emotioneel proces kan zijn omdat je afscheid neemt van het leven. Dit houd een zeer groot verlies in. Tijdens het verwerken van dit verlies spelen emoties een belangrijke rol.

Tijdens de lessen die ik hiervoor gevolgd heb, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om onverdeelde aandacht te geven aan de emoties van de ander. Hierdoor krijgt de ander de mogelijkheid om zich bewust te worden van eigen gedachten en gevoelens. Ik kan als therapeut de mogelijkheid creëren om te zien wat er werkelijk is, zo ontstaat er een gelegenheid om het te accepteren. Uit acceptatie ontstaat de kans op verwerking. Alle emoties krijgen de ruimte om geuit te worden. Zo worden de naar buiten gebrachte emoties daadwerkelijk losgelaten. “Heling” betekent het zich vrijmaken van beklemmende gedachten en emoties. Er ontstaat ruimte voor het gevoel “ik ben in vrede met mijn lot” en “ik voel me vrij om dood te gaan”.

Voetmassage tijdens stervensbegeleiding biedt een diepe ondersteuning daardoor verloopt het natuurlijke verloop van het leven en het sterven gemakkelijker, vloeiender en meer ontspannen.