AD(H)D en Dyslexie

Steeds meer kinderen hebben tegenwoordig AD(H)D of dyslexie. In veel gevallen ook gecombineerd. Voetreflexmassages kunnen hierbij ondersteuning bieden.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en is een stoornis in de hersenstam. Kinderen met ADHD zijn vaak ongeduldig en zeer beweeglijk en kunnen heftig reageren door snel boos en of driftig worden. Het kan echter ook zijn dat ze snel verdrietig zijn of juist over enthousiast zijn. De belangrijkste problemen hebben te maken met onoplettendheid, concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit. Hierdoor lopen situaties thuis en/of op school vaak moeizaam of minder goed. Kinderen met ADHD voelen zich vaak onzeker en hebben meestal weinig zelfvertrouwen waardoor een minderwaardigheidsgevoel kan ontstaan door de vaak negatieve reacties van leeftijdsgenootjes en veelal de kritiek van volwassenen waar ze mee te maken krijgen.

ADD is een subtype van ADHD. Officieel wordt ADD Attention Deficit Disorder genoemd, dus zonder de Hyperactivity. Er is sprake van verminderde concentratie. ADD bij volwassenen komt ook regelmatig voor.

Deze mensen komen dromerig over maar hebben een hoofd vol gedachten. Ze zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en trekken zich regelmatig terug om opgedane ervaringen te verwerken. Verder zijn ze vergeetachtig en chaotisch door een korte termijn geheugen. Ze hebben een slecht overzicht in tijd. Ze hebben moeite met uiten van gevoelens. Moeite met snel en adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen. Ze zijn heel precies en grondig in denken en handelen.

Dyslexie is een ontwikkelingsstoornis waarvan de bijbehorende lees en leerproblemen de meest bekende symptomen zijn. Bijvoorbeeld bij het schrijven, het omdraaien van letters of bij het lezen, het uitspreken van woorden/klanken die er niet staan. Het lijkt erop dat de oorzaak van Dyslexie in de hersenen zit en dat de hersengebieden waar klanken aan de schrifttekens worden gekoppeld zwakker zijn of moeilijker bereikbaar zijn. Tijdens de samenwerking tussen de hersengebieden vind informatieoverdracht plaats. Bij dyslexie verloopt die overdracht niet optimaal, woorden worden niet automatisch opgeslagen en belanden zo niet in het geheugen.

Uit ervaring blijkt dat het behandelen van kinderen met ADHD en Dyslexie met behulp van voetreflexologie in veel gevallen een goed resultaat geeft. Soms zie je kinderen binnen een aantal weken al daadwerkelijk veranderen. Middels voetreflexologie is het mogelijk om blokkades in het lichaam te verminderen. Het helpt verder mee het lichaam te ontspannen en te ontgiften. Het geeft een gevoel van rust en de stress vermindert. Voetreflexmassage kan een positieve bijdrage bieden op de samenwerking van beide hersenhelften. Het helpt zowel volwassenen als kinderen met ADHD en/of Dyslexie.