Stervensbegeleiding

Direct afspraak maken

Hoe verschillend onze levens kunnen verlopen, met allerlei wensen, dromen en onzekerheden er is een ding dat we zeker weten, namelijk dat we allemaal ooit eens zullen overlijden.

Veel mensen zijn hier bang voor omdat we niet weten wat het is en hoe het in zijn werk zal gaan. Aan de mensen die ons zijn voor gegaan en het wel weten kunnen we het helaas niet meer navragen. Ik weet ook niet hoe het zal zijn, wat ik wel weet is dat het een emotioneel proces kan zijn omdat je afscheid neemt van het leven. Dit houd een zeer groot verlies in. Tijdens het verwerken van dit verlies spelen emoties een belangrijke rol.

Tijdens de lessen die ik hiervoor gevolgd heb, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om onverdeelde aandacht te geven aan de emoties van de ander. Hierdoor krijgt de ander de mogelijkheid om zich bewust te worden van eigen gedachten en gevoelens. Ik kan als therapeut de mogelijkheid creëren om te zien wat er werkelijk is, zo ontstaat er een gelegenheid om het te accepteren. Uit acceptatie ontstaat de kans op verwerking. Alle emoties krijgen de ruimte om geuit te worden. Zo worden de naar buiten gebrachte emoties daadwerkelijk losgelaten. “Heling” betekent het zich vrijmaken van beklemmende gedachten en emoties. Er ontstaat ruimte voor het gevoel “ik ben in vrede met mijn lot” en “ik voel me vrij om dood te gaan”.

Voetmassage tijdens stervensbegeleiding biedt een diepe ondersteuning daardoor verloopt het natuurlijke verloop van het leven en het sterven gemakkelijker, vloeiender en meer ontspannen.